Lada Alligator

Lada Alligator (juga dikenali sebagai bumbu mbongo, lada Hepper) adalah rempah-rempah Afrika Utara yang sesuai dengan bibit dan benih polong Danielli Aframomum, citratum Aframomum atau exscapum Aframomum. Ini adalah relatif dekat butir syurga, yang diperolehi daripada spesies erat-berkaitan, melegueta Aframomum. Namun, tidak seperti butir syurga yang pada umumnya hanya dijual sebagai bibit tanaman, Alligator lada dijual sebagai turun polong mengandungi biji (dengan cara yang sama lain kapulaga, kerabat dekat hitam).
Tanaman yang menyediakan lada buaya itu adalah tanaman keras herba dari halia (Zingiberaceae) keluarga berbunga tanaman yang habitat asli rawa sepanjang pantai Afrika Barat. Setelah polong terbuka dan bibit yang mendedahkan alasan untuk nama umum Bahasa Inggeris ini rempah-rempah itu menjadi jelas kerana benih memiliki kulit tipis melampirkan mereka dan gundukan biji dalam kulit ini mengingatkan kembali sebuah buaya itu.
Sebagai bumbu mbongo biji lada buaya sering dijual sebagai butir sendiri, terisolasi dari polong dan dengan kulit luar dihapuskan. bumbu Mbongo ini paling sering baik Aframomum Danielli atau citratum Aframomum dan mempunyai aroma yang lebih bunga dari exscapum Aframomum (yang merupakan sumber yang paling umum dari semua polong).
Ini adalah bahan umum dalam masakan Afrika Barat di mana ia mengajar, baik 'panas' 'kepedasan' dan aroma pedas untuk 'sup' klasik Afrika Barat (rebusan).[Sunting] Penggunaan dalam masakan
Bahkan di Afrika Barat, lada buaya itu adalah bumbu mahal dan digunakan hemat. Seringkali pod turun tunggal ditumbuk di ulekan sebelum setengah dari itu akan ditambah (bersama-sama dengan lada hitam) sebagai penyedap untuk 'sup' Afrika Barat (rebusan) atau nasi. rempah-rempah juga boleh digantikan dalam setiap resep menggunakan butir kapulaga syurga atau hitam untuk memberikan rasa panas dan lebih tajam.

Ketika bayi lahir dalam budaya Yoruba, mereka diberi sedikit rasa dari lada buaya sesaat setelah lahir sebagai sebahagian daripada proses menyambut bayi rutin dan juga digunakan sebagai bahan di tradisional bertemu-dan-menyapa.
Di tanah Igbo, buaya lada dengan kacang kola digunakan dalam upacara penamaan, sebagai persembahan kepada para tetamu berkunjung dan untuk acara-acara sosial yang lain.