Beberapa semak harum yang tidak berkaitan disebut "Carolina allspice" (Calycanthus floridus), "Jepun allspice" (Chimonanthus praecox) atau "allspice liar" (Lindera benzoin). Allspice juga kadang digunakan untuk merujuk pada costmary ramuan (Tanacetum balsamita).
Allspice adalah buah kering dari tanaman dioica Pimenta. Buah ini dipetik semasa hijau dan muda dan, secara tradisional, dikeringkan di bawah sinar matahari. Setelah kering, buah yang menyerupai coklat dan lada coklat besar. Buah keseluruhan memiliki kehidupan rak panjang daripada produk serbuk dan menghasilkan suatu produk yang lebih aromatik ketika baru digiling sebelum digunakan.
Daun tanaman allspice juga digunakan di pulau memasak [mana?]. Untuk memasak, daun segar yang digunakan di mana terdapat: mereka serupa dalam tekstur daun salam dan dengan demikian infus selama memasak dan kemudian dihapuskan sebelum disajikan. Tidak seperti daun salam, mereka kehilangan banyak rasa ketika dikeringkan dan disimpan, jadi jangan tokoh dalam perdagangan. Daun dan kayu yang sering digunakan untuk daging merokok di mana allspice adalah tanaman tempatan. Allspice juga boleh ditemui dalam bentuk minyak esensial.
Allspice adalah salah satu bahan yang paling penting dari masakan Caribbean. Hal ini digunakan dalam bumbu brengsek Caribbean (kayu digunakan untuk merokok brengsek di Jamaica, meskipun bumbu adalah pengganti yang baik), dalam mol, dan pengawetan, tetapi juga merupakan bahan dalam persiapan sosej komersil dan kari bubuk. Allspice juga diperlukan dalam masakan Timur Tengah, terutama di Levant, di mana ia digunakan untuk membubuh pelbagai rebusan dan hidangan daging. Dalam masakan Palestin, misalnya, hidangan utama banyak panggilan untuk allspice sebagai satu-satunya bumbu ditambah untuk aroma.
Di Amerika, umumnya digunakan dalam makanan pencuci mulut, tetapi juga bertanggung jawab untuk memberikan cabe Cincinnati-gaya aroma khas dan rasa. Allspice umumnya digunakan di Inggeris, dan muncul dalam banyak masakan, termasuk kuih. Bahkan di banyak negara di mana allspice tidak terlalu popular di rumah tangga, seperti Jerman, ia digunakan dalam jumlah yang besar oleh pembuat sosej komersil. Allspice juga merupakan bumbu utama yang digunakan dalam sos barbekyu. [Rujukan?] Di Hindia Barat, sebuah minuman keras allspice disebut "dram cengkih" dihasilkan.
Allspice juga telah digunakan sebagai deodorant. Volatile minyak ditemui di kilang mengandungi eugenol, agen antimikrob yang lemah, [4] allspice juga dilaporkan untuk memberikan bantuan untuk pencernaan dan gas. [5]
Penanaman
Allspice boleh menjadi pohon kerdil kecil, sangat mirip dengan laurel teluk dalam saiz dan bentuk. Hal ini juga dapat menjadi pohon, tinggi kanopi, kadang-kadang tumbuh untuk memberikan naungan untuk pohon kopi yang ditanam di bawah mereka. Ia dapat tumbuh di luar rumah di daerah tropika dan subtropika dengan tanah kebun biasa dan penyiraman. tanaman kecil boleh dibunuh oleh salji, walaupun tanaman yang lebih besar lebih toleran. Ia menyesuaikan dengan baik untuk budaya kontena dan boleh disimpan sebagai houseplant atau dalam rumah kaca. Tanaman ini dioecious, bererti tanaman baik laki-laki atau perempuan dan laki-laki dan perempuan maka tanaman harus disimpan di dalam jarak untuk membolehkan buah untuk berkembang.
Untuk melindungi perdagangan Pimenta, kilang itu dijaga terhadap eksport dari Jamaica. Banyak usaha di tumbuh Pimenta dari biji yang dilaporkan, tetapi semua gagal. Pada suatu masa, kilang itu dijangka tumbuh mana-mana kecuali di Jamaica, di mana kilang itu mudah disebarkan oleh burung. Percubaan kemudian dilakukan dengan menggunakan unsur-unsur dari kotoran burung, namun, ini juga benar-benar berjaya. Akhirnya, disedari bahawa perjalanan melalui usus burung, baik keasidan atau suhu yang tinggi, adalah penting untuk berkecambah benih. Hari ini, Pimenta tersebar oleh burung-burung di Tonga dan Hawaii, di mana ia telah menjadi naturalisasi di Kauai dan Maui. [6]
Asal dan Sejarah [7]
Allspice (Pimenta dioica) ditemui oleh Christopher Columbus di pulau Jamaica selama perjalanan kedua ke Dunia Baru, dan dinamakan oleh Dr Diego Álvarez Chanca. Hal itu diperkenalkan ke Eropah dan masakan Mediterranean pada abad 16.
The "lada Jamaica" - nama lain untuk allspice - terus tumbuh terutama di Jamaica, meskipun beberapa yang lain Amerika Tengah negara menghasilkan allspice dalam jumlah relatif kecil. The allspice "pokok" serupa dengan laurel teluk dalam saiz, bentuk, dan fungsi - keduanya diklasifikasikan sebagai semak-semak cemara yang mencapai ketinggian antara 32 dan 60 kaki, keduanya dioecious (dengan bunga jantan dan betina pada tanaman berasingan), daun segar digunakan dalam masakan sebagai rasa infus (daun dikeluarkan dari makanan sebelum melayani).