Kutjera, atau kismis gurun Australia (Solanum Centrale) merupakan tanaman asli ke bahagian yang lebih kering Australia. Seperti "semak tomato", telah digunakan sebagai sumber makanan oleh kumpulan orang asli Tengah Australia selama ribuan tahun.
Solanum Centrale pertama kali dijelaskan oleh JM Black pada tahun 1934. [1]
Seperti banyak tanaman dari genus Solanum, kismis gurun adalah sebuah semak kecil dan memiliki aspek berduri. Ini adalah semak tumbuh cepat bahawa buah-buahan tahun subur selepas hujan kebakaran atau baik. Hal ini juga dapat tumbuh kembali setelah berhenti beroperasi sebagai saham root untuk tahun setelah tahun kekeringan. Buah vitamin C-kaya 1-3 cm dan berwarna kuning ketika sudah masak. Mereka kering di semak belukar dan kelihatan seperti kismis. Buah ini memiliki rasa yang kuat dan menyengat dari tamarillo dan karamel yang membuat mereka popular untuk digunakan dalam sos dan bumbu. Mereka boleh diperolehi baik keseluruhan atau tanah, produk tanah (dijual sebagai "serbuk kutjera") dengan mudah ditambah ke campuran roti, salad, sos, pinggan keju, chutneys, rebusan atau dicampur ke dalam mentega.
orang Mardu akan tusuk tomato semak dan kering mereka sehingga makanan itu mudah diangkut.
Penanaman
Secara tradisional, buah kering dikumpulkan dari semak-semak kecil di akhir musim gugur dan awal musim sejuk. Dalam buah, liar mereka hanya dua bulan. Hari-hari mereka tumbuh secara komersial oleh masyarakat Orang Asli di padang pasir Australia tengah. Menggunakan pengairan, mereka telah memanjangkan musim berbuah hingga lapan bulan.
Buah ditanam sebagai industri komersial moden oleh masyarakat Amata dan Mimili di Pitjantjatjara Anangu tanah Yankunytjatjara, oleh komuniti Dinahline berhampiran Ceduna, oleh masyarakat Nepabunna di Flinders Ranges utara, dan di ladang Piltengi Tangglun Yunti di Murray Bridge, dan Outback dipasarkan oleh Pride.